Neusmasker / Mondstukbeademing

Onderhoud

Het masker/mondstuk kan huishoudelijk gereinigd worden, dus met zeep­sop. Aan te bevelen is om wekelijks het gehele masker/mondstuk in een sopje onder te dompelen zodat ook de slangen gereinigd worden. Daarna goed doorspoelen met stro­mend (lauw) water om zeepres­ten te verwijde­ren. Een fabriekskapje gaat 3-4 maanden mee, een siliconenmasker gemiddeld één tot anderhalf jaar, een mondstuk gaat ongeveer een jaar mee (afhankelijk van gebruiker). Daarna kan het via het Centrum voor Thuisbeademing worden vervangen.

Complicaties

1. Slangetje schiet los uit het siliconen.

Dit kan vastgelijmd worden met 2-seconden lijm. (Bison, Pattex etc.) Mocht dat niet lukken dan kan het door het Centrum voor Thuisbeademing gemaakt worden.

2. Luchtlekkage langs het masker.

Dit komt zeer regelmatig voor. Zeker als men weerstand biedt aan de lucht­stroom die ingeblazen wordt. Er ont­staat overdruk en lucht zal langs het masker gaan lekken. Meestal kan door het neusmas­ker opnieuw te posi­tione­ren en het gezicht te ontspan­nen de lekkage tegengegaan worden. Soms is het nodig om een ander masker te proberen.

3. Luchtlekkage via de mond.

Dit komt meestal voor als iemand diep in slaap is. De ontspanning is dan zo volledig dat de mond openvalt en er teveel lucht ontsnapt. Een kinband kan dan uitkomst bieden. Dit is een elastische band die, onder de kin langs, bovenop het hoofd met klittenband vastgezet wordt. Veelal lukt het om op deze wijze het ontsnap­pen van lucht via de mond tegen te gaan. Bij ernstige luchtlekkage kan een masker welke over neus en mond valt uitkomst bieden.

4. Lucht in maag en darmen

Via de slokdarm kan er lucht in maag en darmen terecht komen. Soms kan een andere slaaphouding uitkomst bieden, bijvoorbeeld slapen op de zij of het hoofdeinde van het bed hoger zetten. Vaak verdwijnt de klacht spontaan na enige weken of maanden. Doet deze complicatie zich voor, dan kan het beste contact opgenomen worden met het Centrum voor Thuisbeademing.

5. Drukplekken rond de neus

Bij drukplekken rond de neus kunt u contact opnemen met uw Centrum voor Thuisbeademing. Soms kan een nieuw masker of het bijsnijden van het oude siliconenmasker verlichting brengen.